Hoe verandert de huid tijdens (kanker)therapie?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Het eerste huideffect bij kankertherapie waar we vaak aan denken, is de verandering van het haar. Het hoofdhaar gaat meestal totaal verloren (alopecia).

De farmacologische behandelingen leiden echter tot huidtoxiciteit; de huid wordt gevoeliger en esthetische veranderingen beïnvloeden de huid op alle niveaus.

De epidermis, die na de farmacologische behandelingen het DNA beschadigen of de epidermale groeifactorreceptor blokkeert, vertoont een verminderde dikte voor een kleiner aantal mitosen van de keratinocyten van de kiemlaag. Dit betekent ook minder productie van al die componenten die de huidbarrière vormen. Bovendien ontbreken alle fysiologische relaties tussen de keratinocyten en de cellen van het epidermale immuunsysteem, inclusief de Langherans-cellen.

Welke problemen belemmeren de huidverzorging tijdens de therapie?
De huidbarrière is sterk beschadigd door de vermindering van het aantal corneocyten, hun eiwitomhulling (eiwitomhulling) en ook de intercellulaire lamellaire lipiden (intercorneocytencement). Bovendien is zelfs de hydrolipidenfilm zeer verminderd en verslechterd. Dit leidt tot een grotere kwetsbaarheid van de huid voor externe agentia zoals:

  • chemische trauma’s, veroorzaakt door producten met agressieve formuleringen
  • mechanische trauma’s, zoals stoten, wrijvingen (bijvoorbeeld van schoenen of kleding)
  • normale dagelijkse activiteiten
  • door pathogene micro-organismen
  • externe invloeden, zoals zon of hoge/lage temperaturen

Omdat de huidbarrière een “wand” is die de huid beschermt, houdt de wijziging ook een toename in waterverlies (TEWL) in, die, opstijgend uit de dermis en niet de lamellaire lipiden van de barrière ontmoet, niet in de epidermis wordt vastgehouden, waardoor uitdroging wordt veroorzaakt, die kan worden verergerd tot de xerose met schilfering, verdikking van het losgemaakte corneum en het verschijnen van kloven.

Dieper, op het niveau van de dermis treedt ontsteking op. Vooral rond de follikels en veroorzaakt hun scheuring die ernstige pijn en papulopustulaire laesies veroorzaakt.

Farmacologische behandelingen kunnen ook de nagelmatrix van handen en voeten beschadigen, wat veranderingen in nagelgroei in vorm en structuur, losraken van het nagelbed en breekbaarheid van de nagelplaat veroorzaakt.

Het aanpakken van de problemen die veroorzaakt zijn door de therapie
Met een toenemend bewustzijn over de schade veroorzaakt door medicamenteuze therapieën, zijn steeds meer patiënten op zoek naar aanvullende behandelingen die de collaterale gebeurtenissen verminderen. De Ontherapy-lijn is het cosmetische antwoord om de huid te verzorgen die door therapie wordt gesensibiliseerd. met producten voor, tijdens en na de therapie.

Bron: https://www.ontherapy.it/blog/news/cura-della-pelle-come-cambia-la-barriera-cutanea-in-terapia/